Imunitatea pasiva

Imunitate pasiva pentru o activitate intensa

Te-ai intrebat vreodata ce te aduce in pragul afectiunilor temporare sau sezoniere,ori a celor despre care nu stii niciodata cat de departe vor ajunge? In goana dupa un stil de viata sanatos, imunitatea este cea care ramane mereu in urma si de fiecare data ajungem sa ne supunem bolilor mai mult sau mai putin trecatoare, ce ne incetinesc ritmul de viata. 

De cele mai multe ori, ceea ce sta la baza racelilor pasive, pana la bolile infectioase, este imunitatea scazuta. In astfel de conditii, corpul inceteaza sa raspunda agentilor patogeni ce ne ameninta sanatatea, fara sa mai produca anticorpi, meniti sa distruga bacteriile, virusii, sau microbii.  

Aceasta deficienta nu ramane fara solutie, desigur! Atata timp cat imunitatea activa, cea naturala si normala, nu mai functioneaza corespunzator, avansarile medicale incearca sa contravina aceasta slabire a corpului prin inducerea imunitatii pasive. 

Imunitatea pasiva implica transferul de anticorpi proveniti de la un corp imun de proveninenta animala sau umana, prin injectarea unui ser. De cele mai multe ori, acest transfer se face pe baza istoricului de boli al individului respectiv, alegandu-se un donator ce a rezistat cu bine bolii corespunzatoare celui caruia i se face transferul.

Imunizarea pasiva poate fi obtinuta si pe cale naturala, dar de acest noroc au parte doar fetusii protejati de anticorpii mamei printr-un schimb ce se opereaza in placenta. De asemenea, nou-nascutii se aprovizioneaza cu anticorpi si din colostru, pana cand acestia se dezvolta suficient cat sa produca proprii antigeni si anticorpi.    

Singurul dezavantaj al imunizarii pasive, de ambele feluri, artificiale sau naturale, este termenul scurt de actionare: cateva saptamani. Aceasta nu trebuie confundata cu actiunea vaccinului, care nu face altceva decat sa stimuleze antigenii sa produca anticorpi, prin urmare in acest caz vorbim de imunitate activa indusa artificial. Spre deosebire de imunitatea pasiva, prin vaccinare efectul se produce dupa timp mult mai indelungat, neavand actiune imediata.

Inducerea imunizarii pasive, ca si vaccinarea este recomandata in cazul expunerii la o situatie provocatoare de boli infectioase, pentru a preveni o eventuala infestare. Accesibilitatea acestei metode este insa restransa la cateva boli: pojar, varicela, botulism, turbare, difterie, tetanos sau, in alte cazuri, poate fi folosita doar pentru prevenire, cum ar fi pentru hepatita A si B.

Intr-un scenariu optimist, trebuie mentionata dezvoltarea tehnologica ce faciliteaza clonarea anticorpilor. Anticorpii monoclonali au aplicatii potentiale de mare amploare pentru boli infectioase si nu numai. Bolile noninfectioase de tipul celor cardiovasculare, cancerul, scleroza sau artrita devin combatute din ce in ce mai des de catre acesti anticorpi produsi in laborator.

Utilizarea anticorpilor de natura artificiala sau de provenienta straina reprezinta o resursa valoroasa pentru depasirea situatiilor ce necesita un raspuns urgent, imediat. Imunitatea pasiva se alatura vaccinarii si antibioticelor in lupta contra bolilor infectioase, dar cu cateva avantaje in plus, de tipul rapiditatii si multitudinii de aplicatii, pliandu-se astfel unui stil de viata alert, dar sanatos.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667