Imunitatea si infertilitatea

Infertilitatea reprezinta una dintre problemele cuplului modern, cauzatoare de durere emotionala si frustrare, mai ales daca nu sunt cunoscute motivele. Mai mult de 40% dintre cazurile de infertilitate la femei si barbati deopotriva sunt cauzate de sistemul imunitar. Adesea, imunitatea este responsabila si de esecul fertilizarii in vitro si a avortului habitual sau recurent. 

Imunitatea este un protector puternic impotriva bolilor sau infectiilor, dar cateodata organismul poate interpreta gresit celulele bune cum ar fi celulele embrionare si le pot distruge chiar inainte de implantarea embrionului in uter.

Infertilitatea la barbati

Desi nu se stie cu certitudine ca sistemul imunitar ar fi factorul cauzator al infertilitatii, exista totusi dovezi clare ca are un rol in formarea unor anticorpi impotriva spermei care pot duce la infertilitate, atat pentru barbati cat si pentru femei. Aproape 10% dintre cazurile de infertilitate masculina sunt cauzate de acesti anticorpi.

O alta cauza a infertilitatii poate fi provocata si de interventiile chirurgicale realizate la nivelul aparatului reproducator masculin, dupa cum urmeaza:

  • varicocele sau dilatarea venelor din jurul cordonului spermatic;
  • torsiunea testiculara;
  • cancerul testicular;
  • infectiile, ca de exemplu prostatita;
  • reparatia chirugicala a herniei inghinale (in special inainte de pubertate)

De asemenea, aproximativ 70% dintre barbatii care au suferit operatii de reversibilitate a vasectomiei dezvolta anticorpi impotriva spermei.

Infertilitatea la femei

Imunitatea contribuie la conceptie si la fertilitate prin celulele esentiale in ovulatie si prin celulele inflamatorii care favorizeaza obtinerea unei sarcini. De exemplu, unele celule inflamatorii si secretiile lor sunt esentiale in ovulatie si in pregatirea endometrului uterului pentru implantarea ovulului fertilizat. De aceea, orice anormalitate si afectiune a sistemului imunitar poate sa reprezinte un obstacol in calea fertilitatii si a procrearii unui copil. 

Totusi, cateodata se intampla ca sistemul imunitar sa interpreteze gresit celulele embrionare si le poate distruge inainte ca embrionul sa fie implantat in uter. Acest lucru poate fi cauzat si de afectiunile imunologice care inhiba procesul natural de conceptie si uneori provoaca chiar avortul spontan.

Categorii de probleme imunitare care pot provoca infertilitatea

Este important ca mama sa aiba un mediu "prietenos" pentru fat, iar acest lucru depinde in mare masura de reactiile complexului imunologic atunci cand se pregateste pentru o eventuala sarcina.

Printre cele mai frecvente cauze mentionate ca fiind responsabile de infertilitatea imunologica  se afla: istoricul familial de boli autoimune si afectiunile glandei tiroide (artrita reumatica sau lupus eritematos systemic)

Exista insa mult mai multe categorii de probleme imunitare care se formeaza adeseori inainte de implantarea in uter, iar in cazul in care se formeaza dupa aceasta, pot duce la intreruperi de sarcina. Printre acestea trebuie mentionate: incompatibiliatea la nivelul tesuturilor, defecte de coagulare a sangelui, anticorpi impotriva spermei, distrugatori naturali de celule sau anticorpi impotriva hormonilor si neurotransmitatorilor.

In cazul femeilor care sufera de avort habitual exista un grup de anticorpi denumiti antifosfolipidici care ataca sarcina intr-o stare incipienta provocand avortul spontan, preeclempsia severa, moartea fetala sau retardarea fetala intrauterina. Desi nu exista studii care sa ateste  contributia acestor anticorpi la infertilitate, specialistii considera ca prezenta acestora in organismul femeii scade intr-o anumita proportie sansele de obtine sau de a duce la termen o sarcina prin fertilizarea in vitro. 

Chiar daca sunt greu de identificat, mai ales daca se afla in stadii incipiente, fiecare dintre aceste categorii de afectiuni imunologice poate fi depistata printr-un singur test de sange. Majoritatea deficientelor sistemului imunitar nu pot fi vindicate in totalitate, insa pentru a duce o viata normala, pacientelor li se prescriu terapii si tratamente necesare pentru pregatirea organismului in dezvoltarea unei sarcini sau  pentru a o putea duce la termen  prin tehnici de reproducere umana asistata.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667