Vitiligo – ce este si cum se trateaza

Vitiligo este o afectiune cronica ce determina pierderea pigmentului care da culoare pielii, ochilor sau parului. Aceasta este una dintre cele mai comune boli dermatologice, care afecteaza pana la 2% din populatie.  Vitiligo apare atunci cand celulele care secreta melanina mor sau nu mai produc acest pigment si ca urmare, provoaca aparitia pe piele a unor pete albe  de diferite dimensiuni.

Care sunt cauzele?

Cauzele aparitiei  Vitiligo nu sunt in intregime cunoscute, insa specialistii au clasificat aceasta afectiune ca o boala autoimuna,  determinata de disfunctii ale sistemului de aparare. In aceasta conditie, acesta produce anticorpi ce ataca in mod direct celulele producatoare de melanina.

Alti factori de risc ce influenteaza predispozitia aparitiei Vitiligo sunt determinati de istoricul familial, expunerea prelungita la soare,  dezechilibre la nivel tiroidian sau diabetul zaharat.  

Cum se manifesta?

Simptomul principal corelat cu instalarea acestei boli este aparitia petelor albe, cu dimensiune variata, initial in zonele expuse la soare. Acestea nu provoaca disconfort si au urmatoarele caracteristici:

·         culoare alba

·         nu prezinta protuberante

·         se extind, formand arii lipsite de pigmentatie  de forme neregulate

·         nu sunt dureroase sau pruriginoase

·         marimea lor poate varia de  3 mm la cativa centimetri in diametru

Zonele afectate cel mai adesea de  Vitiligo sunt :

·         fata si gatul

·         mainile

·         zona genitala

De asemenea, simptomele acestei afectiuni  pot aparea ca pete simetrice, de o parte si de alta a corpului, cel mai adesea in zone precum:  

·         palmele

·         bratele

·         ochii

·         genunchi

·         cot

·         picioare

In unele cazuri, aceste pete se extind chiar si in zona scalpului, astfel lipsa de melanina determinand albirea parului din zona afectata.

Vitiligo este adesea corelat si cu sensibilitatea la lumina si cu aparitia de iritatii sau urticarii in urma expunerii prelungite la soare.

Cum tratam?

Complicatiile asociate acestei boli precum si modul de raspandire a acesteia nu respecta un tipar anume, depinzand in functie de organismul fiecarei persoane. Totusi, cercetatorii au descoperit o legatura intre stresul emotional sau fizic si extinderea mai rapida a petelor la nivelul intregului corp.

Diagnosticarea Vitiligo se face in urma unor examene clinice precum: biopsia,  examenul oftalmologic  sau de sange.

In prezent, nu exista nici un tratament care sa vindece complet aceasta boala, scopul acestuia limitandu-se la oprirea raspandirii zonelor acoperite de pete albe precum si redararea pigmentului  original al pielii. Tratamentul este de obicei indelungat si poate fi realizat prin combinatia mai multor metode de terapie precum: utilizarea steroizilor, laserul, fototerapia sau micropigmentarea.

Desi Vitiligo este o afectiune non-contagioasa care nu impune restrictii dietetice sau sociale, aceasta poate cauza stres sau chiar traume emotionale pacientului.  Depigmentarea provocata de Vitiligo influenteaza in mod estetic aspectul fizic, astfel ca persoanele afectate se simt marginalizate si inclina spre izolare. Tocmai de aceea, participarea la sedinte terapeutice sustinute de un psiholog sau un grup de suport, precum si sustinerea emotionala din partea celor apropiati ajuta enorm in prevenirea complicatiilor si a stresului, care este unul dintre factorii declansatori ai acestei boli.