Cum variaza imunitatea

Cum variaza imunitatea de-a lungul vietii

In fiecare zi corpul nostru se afla intr-un razboi intern impotriva inamicilor microscopici. Ne intalnim zi de zi cu bacterii, paraziti si virusuri care vor sa ne infesteze corpul. Multumita sistemului imunitar care ne apara corpul si care ne protejeaza de cei mai multi microbi ne aflam, de cele mai multe ori, in siguranta. Dar exista cazuri in care sistemul imunitar nu mai functioneaza la capacitate maxima din cauza factorilor externi cu ale caror efecte  ne confruntam de-a lungul vietii.

Perioada intrauterina

Pe tot parcursul celor noua luni de viata intrauterina, fatul primeste de la mama, prin cordon ombilical, anticorpii atat de necesari. Dupa nastere, copilul este protejat prin alaptare, laptele mamei fiind alcatuit din anticorpi si substante proteice foarte importante pentru cresterea sanatoasa a copilului. 

Primii ani din viata

In primii ani din viata are loc dezvoltarea maxima a sistemului imunitar. Mai exact intre 2 si 4 ani, copiii intra in contact cu o multime de agenti patogeni, iar acest lucru duce la invatarea organismului sa se apere si sa isi produca anticorpii de care va avea nevoie toata viata.

Parintii nu trebuie sa exagereze atunci cand vine vorba de igiena mediului in care creste si se joaca copilul deoarece pot sensibiliza organismul, iar acesta se poate imbolnavi mai usor.

Adolescenta, o perioada complicata 

In adolescenta, sistemul imunitar este provocat sa functioneze “la cote maxime” ca urmare a obiceiurilor specifice varstei (comportamentul sexual, stresul, schimbarile hormonale, dietele dezichilibrate si lipsa de miscare). Astfel, multe boli autoimune se pot declansa la aceste varste din cauza suprasolicitarilor survenite de perioadele prin care trebuie sa treaca un adolescent, precum examene, prima relatie amoroasa sau adaptarea la situatii noi.

La batranete trebuie sa ne protejam mai mult

Sistemul imunitar nu mai lucreaza cu aceeasi eficienta la varste inaintate, avand o viteza mai mica de reactie si o capacitate redusa de a se lupta cu infectiile. Un mod eficace pentru  prevenirea eventualelor probleme de sanatate este reprezentat de exercitiile fizice si alimentatia corespunzatoare care joaca un rol important in intarirea imunitatii. De asemenea, se pot administra si vitamine care consolideaza corpul si stimuleaza cresterea imunitatii organismului.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667