Sistemul Imunitar

Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme ale corpului omenesc. El reprezinta o retea de celule, tesuturi si organe care se afla intr-o permanenta conexiune si care, impreuna, ajuta corpul sa se protejeze impotriva organismelor straine  precum microbii, virusii sau parazitii, care pot provoca afectiuni atat la nivel  interior cat si  exterior al corpului uman.

Sistemul imunitar este considerat un al doilea ,,creier” ce se afla intr-o corelare perfecta cu sistemul cerebral si care inregistreaza posibilele pericole pentru sanatatea noastra, creand ,,planul de combatere” al lor. De cele mai multe ori, acest sistem reuseste fara niciun ajutor extern sa combata organismele straine atata timp cat ele au patruns intr-o cantitate mica in interiorul corpului.

Acest sistem are capacitatea de a face distinctia intre propriu si strain. Structurile proprii cum ar fi oasele, muschii si tesuturile sunt acceptate in vreme ce substantele straine sunt respinse intodeauna, reactia initiala a sistemului imunitar manifestandu-se permanent sub forma de inflamatie. Urmeaza apoi un protocol de autoaparare care este specializat in functie de corpul strain cu care se confrunta organismul, acesta manifestandu-se la nivel celular prin producerea de celule (leucocite) care fie absorb direct, fie distrug chimic agentii patogeni straini, iar mai apoi sangele ajuta la transportarea acestor agenti spre organele de eliminare.

Un aspect important la sistemul imunitar este faptul ca el ne atentioneaza constant atunci cand substantele straine au patruns in interiorul corpului nostru prin diferite reactii. Una dintre cele mai intalnite reactii ale acestui sistem il reprezinta febra. Febra nu trebuie privita neaparat ca un aspect negativ pentru sanatatea noastra, ci mai degraba ca un aspect pozitiv deoarece ea reprezinta un mecanism de aparare al organismului, prezent in primele faze ale infectiei. Rolul febrei este de a accelera reactiile imunitare deoarece la o temperatura putin mai ridicata decat de obicei, celulele reactioneaza mai rapid, iar germenii se reproduc mai greu.

Sistemul imunitar se afla intr-o  permanenta lupta cu mediul extern deoarece corpul uman este asaltat in fiecare moment  de virusi, ciuperci, bacterii, insa acestea pot provoca leziuni numai atunci cand patrund intr-o cantitate mult prea mare in corp sau cand imunitatea este foarte scazuta, lucru care se finalizeaza prin aparitia bolilor. Prin urmare, pastrarea si recuperarea starii de sanatate depinde in mod exclusiv de buna functionare a sistemului imunitar, de accea este important sa ii asiguram buna functionare in cea mai mare masura.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667