Afectiunile ORL ale copiilor: care sunt cauzele si tratamentul? Interviu Dr. Lucian Oncescu Medic Prima ORL

Farmaciile Ropharma: Care sunt cele mai frecvente afectiuni ORL ale copiilor si care sunt cauzele corelate cu acestea?

Dr. Lucian Oncescu : Afectiunile ORL mai frecvent intalnite in randul copiilor sunt cele care implica unul sau mai multe segmente ale cailor respiratorii superioare si bolile urechii, in speta otitele.

In ceea ce priveste suferintele respiratorii, este vorba despre inflamatii nazale, rinite banale, alergice sau in cazul unor boli infectioase; adenoiditele – intalnite numai la copii – asa-numitii polipi); faringite difuze sau laringite la nivelul amigdalelor si bolile inflamatorii ale laringelui – laringitele.

Rareori boala este localizata strict la nivelul unui singur organ. De obicei suferinta se manifesta cu afectarea mai multor segmente si de aceea intalnim diagnostice ca: rinoadenoidita, adenoamigdalita sau faringolaringita.

Vorbind despre cauze, trebuie sa tinem cont de faptul ca segmentele superioare ale aparatului respirator – nas – faringe – laringe – sunt zone de prim impact cu mediul exterior si sunt foarte bogate in tesut limfatic, tesut cu mare rol in imunitatea organismului.

La copii, mecanismele imunologice (de aparare) nu ajung la maturitate din primii ani de viata si s-a constatat ca insasi trecerea prin boala contribuie la stimularea capacitatii proprii de aparare. Acest lucru este bine demonstrat in cazul cunoscutelor boli infectioase gen rujeola, rubeola, oreion si altele.

Alaturi de imaturitatea imunologica, alte cauze tin de agresivitatea virala sau bacteriana, de viata in colectivitate – gradinite, scoli, de gradul de ingrijire al copilului legat de alimentatie, igiena si nu in ultimul rand de notiunile de educatie sanitara pe care parintii trebuie sa le aiba si sa le aplice.

Revenind la bolile frecvente ale copilului in sfera ORL, am amintit si otitele. Acestea sunt, de multe ori, complicatii ale unei suferinte, indeosebi a nasului sau faringelui, cum sunt rinitele, polipii si faringoamigdalitele. Sunt boli ce pot deveni grave daca nu sunt tratate corect de la debut si pot lasa de multe ori urmari functionale importante: surditatile de diferite grade, greu de rezolvat ulterior. Bolile amintite sunt mai frecvente primavara si toamna cand organismul suporta multiple socuri termice prin numeroasele schimbari de temperatura in timp scurt.

Farmaciile Ropharma: Care sunt primele simptome ale instalarii otitei la copii?

Dr. Lucian Oncescu: Simptomul cel mai important al unei otite (si vorbim aici despre otita medie, cea care afecteaza timpanul) este durerea. Aceasta este exprimata verbal de copilul mare, dar la sugar ridica probleme de diagnostic. Sugarul se manifesta prin plans, stare de agitatie, refuzul alimentatiei , aparent nemotivate. Adeseori apar febra si secretiile ce se scurg din ureche.

Un consult la medicul de familie, pediatru sau ORL-ist, cu examinarea atenta orofaringiana si otica trebuie sa stabileasca diagnosticul si in consecinta tratamentul.

Foarte frecventa la copilul mai mare este otita asa-numita „de piscina”, dupa scaldat in ape prea putin controlate sanitar.

Farmaciile Rohparma: Care sunt masurile de ingrijire si protectie care trebuie acordate unui copil care sufera de astm bronsic?

Dr. Lucian Oncescu: Astmul bronsic este o boala a aparatului respirator ce se manifesta prin crize de insuficienta respiratorie de la forme usoare pana la foarte grave. Mecanismul de aparitie unanim recunoscut este cel alergic si tine de un raspuns anormal al cailor respiratorii la un factor, de obicei extern, numit alergen. In prezenta acestuia, copilul desfasoara criza care uneori poate fi traumatica, determinand o urgenta medicala. In consecinta, primul pas este identificarea acelui factor care induce criza si limitarea contactului copilului cu acesta. Concomitent se administreaza tratamente specifice antialergice. Alergia la polen este o cauza frecventa de aparitie a crizelor de astm, deci in perioada de polenizare, primavara – vara este corect sa fie limitata expunerea copiilor astmatici la zone cu inflorescenta bogata, fiind de preferat curele de salina pentru a respira aer asa-zis „pur”. Curele heliomarinesunt si ele benefice ramforsarii aparatului respirator.

Pentru intarirea imunitatii copiilor, farmaciile Ropharma va propun suplimentul Activit Junior Masticabil. Acesta este adjuvant in deficiente imunitare, intelectuale, dereglari metabolice, hormonale (ex.: rahitism, spasmofilie, lipsa poftei de mancare, anemie, afectiuni osoase, carii, infectii), eficient in dezvoltarea sistemului nervos al copiilor.

Activit Junior Masticabil sprijina organismul in perioada de convalescenta, eficent in situatii de stres fizic, intelectual, oboseala excesiva la scolari, contribuie la dezvoltarea sistemului osos, a unghiilor si a dintilor, tonic general si este adjuvant in terapia cu antibiotice, antimicotice;


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667