Legatura dintre cresterea in greutate si dereglarile metabolice - Interviu Dr. Liliana Popa - medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Farmaciile Ropharma : Cum influenteaza dereglarile metabolice cresterea in greutate?

Dr. Liliana Popa: Cresterea in greutate reprezinta de fapt rezultatul interactiunii dintre mai multi factori de risc , cum ar fi cei genetici, factorii care favorizeaza stilul de viata nesanatos- de exemplu alimentatia hipercalorica, mesele neregulate, sedentarismul, stresul, consumul de alcool, deprivarea de somn, abandonarea fumatului, unii factori de mediu (calitatea, cantitatea si compozitia unor alimente, expunerea la unele substante chimice cum ar fi Bisfenolul A –BPA– prezent in masele plastice, unele pesticide, fungicide, insecticide organoclorurate, factorii psihosociali (depresia, anxietatea) si comportamentali cum ar fi bulimia nervosa si alte tulburari de comportament alimentar (supraalimentarea voluntara-overeating, etc)

Pe langa acesti factori pot exista si anumite boli endocrine cu impact asupra metabolismului, cum ar fi HIPOTIROIDISMUL, frecvent asociat cu o crestere ponderala din cauza reducerii activitatii metabolice prin deficitul de hormoni tiroidieni, SINDROMUL CUSHING, unde obezitatea asociata este datorata excesului de glucocorticoizi, SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE, asociat cu obezitatea cu distributie abdominala.

Farmaciile Ropharma : Care sunt caracteristicile unui metabolism lent si care sunt recomandarile dietetice pentru acesta?

Dr.Liliana Popa : Metabolismul reprezinta procesul prin care organismul nostru converteste ceea ce mancam si bem in energie. Aceasta energie este folosita pentru mentinerea functiilor noastre vitale, caloriile pe care noi le consumam in acest sens depind de greutatea noastra, de compozitia corporala (procentul de tesut adipos, masa musculara), de varsta si de sex. Metabolismul lent este o entitate rara si de obicei este in spatele unor boli endocrine care necesita tratament specific, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing. Ca urmare, pentru ca in cele mai multe cazuri, cresterea in greutate nu este cauzata de activitatea metabolica lenta, recomandarile nutritionale sunt individualizate, in functie de indexul de masa corporala , de compozitia corporala, de activitatea fizica depusa si de eventualele boli asociate.

Farmaciile Ropharma : Care sunt bolile sau complicatiile cele mai frecvente, asociate cu cresterea in greutate?

Dr.Liliana Popa– specialist medicina alternativa : Pe langa risul crescut de mortalitate, obezitatea reprezinta un important factor de risc pentru numeroase complicatii si boli, cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemia, hiperuricemia si guta, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, sindromul de apnee in somn, litiaza biliara, hernie, steatoza hepatica, infertilitatea, menstruatiile neregulate, malformatiie fetale, unele forme de cancer (de san, de col uterin, prostate, pancreas, colon, etc), osteoartozele, depresia si anxietatea.

Principalele metode prin care se poate obtine un control ponderal sunt regimurile hipocalorice (coordonate de catre medicul nutritionist), exercitiul fizic, eliminarea viciilor, asociate sau nu cu tratament medicamentos iar in cazuri selectate este indicat tratamentul chirurgical (chirurgia bariatrica), cu eficienta demostrata in ceea ce priveste durabilitatea controlului ponderal, ameliorarea controlului glicemic la pacientii diabetici, a tensiunii arteriale la hipertensivi si a profilului lipidic in cazul dislipidemiei.

Propunerea Ropharma pentru mentinerea echilibrului metabolic, scaderea poftei de mancare si prelungirea senzatiei de satietate este Pagosten. Pagosten contine inulina, substanta obtinuta prin extractie, este o fibra solubila utila, prin senzatia de satietate pe care o determina, fara a creste nivelul de zahar din sange sau a mari numarul de calorii. Pagosten reduce apetitul, mentine o senzatie de satietate, stimuleaza absorbtia calciului si imbunatateste metabolismul.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667