Interviu Dr. Razvan Nitu – medic specialist obstetrica si ginecologie

Dr. Razvan Nitu ne prezinta cateva probleme care pot aparea in timpul sarcinii si cum le putem preveni sau trata.

Farmaciile Ropharma: Care sunt riscurile unei sarcini extrauterine dupa varsta de 40 de ani?

Dr. Razvan Nitu: Sarcina extrauterina este o entitate clinica reprezentata de nidarea (implantarea) si dezvoltarea oului in afara cavitatii uterine.

Implantarea oului se poate face in 98% din cazuri in trompa uterina, in 0,5% din cazuri in ovar, in 0,1% din cazuri cervical, in 1,4% din cazuri in cavitatea abdominala, in 0,7 – 1,3% din cazuri si in trompa si in uter (sarcina heterotopica , care apare de obicei in FIV-ET).

Simptomatologia in sarcina extrauterina este saraca si de cele mai multe ori este similara simptomatologiei sarcinii intrauterine. Principalele simptome sunt: durere pelviabdominala continua, sangerare vaginala minima, de culoare maro inchis, intermitenta sau continua cu microcheaguri.

Diagnosticul pozitiv se pune in special pe examenul paraclinic ecografic, care nu evidentiaza sacul gestational corespunzator perioadei de amenoree, cu test de sarcina pozitiv, ?HCG seric care nu se dubleaza la 48 de ore, progesteron seric scazut. Cand conditiile de examinare ecografica o permit, se poate evidentia o masa tumorala latero-uterina, uneori chiar cu aparitia sacului gestational si ecoul embrionar in una din trompe.

Factorii de risc in aparitia sarcinii extrauterine sunt multipli, dar cel mai incriminat factor il reprezinta varsta femeii. Astfel, riscul de aparitie al sarcinii extrauterine la femeile de 35-39 ani este de 2 ori mai mare, iar la femeile cu varste de peste 40 de ani, riscul este de 4 ori mai mare.

Rar, tratamentul sarcinii extrauterine este conservator medicamentos. Cel mai frecvent se recurge la abordarea chirurgicala, fie prin chirurgie clasica, fie prin laparoscopie.

Farmaciile Ropharma: Cum poate fi prevenita aparitia anomaliilor genetice ale embrionului si fatului si in ce cazuri se dezvolta acestea?

Dr. Razvan Nitu: Etiologia malformatiilor congenitale este in 65% din cazuri de natura necunoscuta. Se documenteaza in 25% din cazuri cauze genetice si in 10% din cazuri factori extrinseci. O importanta marcata in acest sens se atribuie administrarii preconceptuale a acidului folic. In cazul cuplurilor care se cunosc cu anomalii genetice, se indica efectuarea cariotipului ambilor parteneri.

Administrarea de substante teratogene trebuie evitata, perioada de maxima susceptibilitate in acest sens fiind cuprinsa intre ziua 11 si ziua 57 de gestatie.

Alte cauze incriminate in aparitia malformatiilor genetice sunt: iradierea in doze mari, alcoolul, drogurile, fumatul, anumite medicamente incluse in clasele cu risc teratogen ridicat, expunerea la diversi factori nocivi, patologia materna preexistenta (diabetul zaharat, epilepsia, fenilcetonuria). O cauza importanta in aparitia malformatiilor congenitale o reprezinta si infectiile cu citomegalvirus, toxoplasma, herpes simplex, troponema palidum, virusul varicelo-zosterian, diveriti enterovirusi.

Farmaciile Ropharma: Ce tratament putem folosi impotriva febrei pe parcursul sarcinii?

Dr. Razvan Nitu: Febra este o manifestare si totodata o modalitate prin care organismul lupta impotriva infectiilor din organismul nostru.

In majoritatea cazurilor substratul este o infectie urinara, gastro-intestinala, respiratorie.

Pentru a preveni astfel de contaminari, trebuie urmate mai multe sfaturi:

  • Spalarea mainilor cat mai des, dupa fiecare activitate
  • Spalarea legumelor si fructelor cu apa din abundenta inainte de consum
  • Ingestia cu prudenta a alimentelor usor perisabile
  • Evitarea diferentelor mari de temperatura
  • Evitarea locurilor foarte aglomerate
  • Evitarea expunerilor prelungite la intemperii

Daca apare sindromul febril, trebuie sa ne hidratam corespunzator, cu ceaiuri, sucuri naturale, apa plata, evitand bauturile carbogazoase. Se indica si consum bogat de fructe si legume. Un rol important il constituie odihna. Trebuie evitate baile foarte fierbinti sau cele foarte reci, ele fiind inlocuite cu dusuri scurte, caldute.

Odata aparuta febra sunt utile compresele reci de la nivelul incheieturilor. Daca temperatura corpului creste peste 38°C, se pot utiliza medicamentele antipiretice, de tipul paracetamolului, aspirinei, in dozele indicate de medicul curant.

In cazul infectiilor diagnosticate prin investigatii specifice (culturi cu antibiograma), se indica administrarea de antibiotice neteratogene, dar doar sub indrumarea medicului curant, fiind stiut faptul ca in sarcina febra este daunatoare.

Pentru mentinerea sanatatii si confortului intim, Farmaciile Ropharma recomanda serul Lady Health. Un produs pe baza de ingrediente naturale, serul Lady Health are efect antibacterial si de protectie impotriva infectiilor, efect hidratant de hranire si regenerare a pielii, elimina formarea melaninei, depigmenteaza si imbunatateste aspectul pielii din zona intima, contribuie la imbunatatirea vietii sexuale. Pret: 45 lei


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667