Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Ropharma: Cum pot ajuta probioticele in mentinerea sanatatii intime si care sunt sursele naturale de unde acestea pot fi luate?

Dr. Silviu Istoc: In mod natural, corpul uman se afla in contact cu numeroase microorganisme ce nu exercita un efect nociv, ba dimpotriva. La nivelul vaginului in special, flora microbiana specifica este esentiala in realizarea unui echilibru favorabil mentinerii sanatatii intime, in acelasi timp protejand impotriva infectiilor. Dintre toate aceste microorganisme, lactobacilii au cel mai important rol in mentinerea acestui echilibru. Acestia sunt microorganisme ce produc acid lactic, realizand un mediu acid ce inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive. Pe langa acest aspect, lactobacilii genereaza hidrogen peroxid, cu actiune directa impotriva microorganismelor patogene. Mai nou, studii efectuate in 2009 la soareci au demonstrat faptul ca unele tulpini de lactobacili poseda proprietati anticancerigene. In prezent, sunt in studiu aceste tulpini pentru a demonstra efectul antitumoral si la oameni.

Aceste microorganisme, denumite si "probiotice", isi au originea in alimentele fermentate. Cel mai la indemana aliment fermentat este iaurtul, nu intamplator sursa primara de probiotice. Lactobacillus Acidophilus este bacteria responsabila de fermentarea laptelui proaspat si transformarea acestuia in iaurt. Prin insamantarea laptelui pasteurizat cu tulpini probiotice atent selectionate se pot realiza iaurturi ce pot fi folosite ca surse importante de lactobacili pentru regenerarea florei intime. Multe alte alimente fermentate contin probiotice (diferite drojdii, varza murata, borsul), insa acestea sunt considerate surse secundare.

Ropharma:  Care sunt cateva atributii esentiale ale produselor de igiena intima?

Dr. Silviu Istoc: Zona intima este una dintre cele mai sensibile de la nivelul corpului uman, cu un ecosistem aflat intr-un echilibru uneori fragil. Produsele destinate igienei intime ar trebui in primul rand sa fie bazate strict pe ingrediente naturale. Orice derapaj din acest punct de vedere poate duce la efecte nedorite. Folosirea exagerata a sapunurilor si odorizantelor, desi tentanta uneori, este calea cea mai sigura catre distrugerea florei intime.

Un produs de igiena intima trebuie sa respecte o regula de baza, anume trebuie sa asigure un pH de 4,5. Faptul ca multe produse au un pH de 4,5 nu este de ajuns. Ele trebuie sa contina si probiotice, in special lactobacili, ce intra in componenta florei intime si  asigura in permanenta aceasta valoare a pH-ului. Pe langa aceste proprietati, produsul trebuie sa asigure si un efect calmant, antiinflamator si sa confere o hidratare corespunzatoare zonei intime.

Ropharma: Care sunt metodele de ingrijire pentru mentinerea igienei in timpul sarcinii?

Dr. Silviu Istoc: In timpul sarcinii, mediul vaginal sufera multiple modificari. In primul rand pacienta este mult mai predispusa pentru a face candidoza. Sarcina face ca mucoasa vaginala sa devina bogata in glicogen,  fiind create astfel conditii ideale pentru activarea tulpinilor de candida ce pana atunci au existat suprimate in mediul vaginal. Doar pacientele ce au un mediu intim perfect echilibrat rezista. In timpul sarcinii, mai mult decat oricand trebuie ales un produs pentru igiena intima, care sa contina probiotice selectionate, sa fie bazat strict pe ingrediente naturale si sa asigure un efect calmant si hidratant.

Ropaharma: Cum putem creste imunitatea zonei intime?

Dr. Silviu Istoc: Imunitatea zonei intime este in stransa dependenta de imunitatea generala a organismului. Anumite situatii ce au efect asupra imunitatii organismului afecteaza si mediul intim. Stresul zilnic, fumatul, anumite afectiuni duc pe langa slabirea imunitatii generale si la dezechilibrul mediului vaginal. In cazul aparitiei unor afectiuni simple la nivelul mediului intim (ex. candidoza, vaginoza), capacitatea organismului de a se apara la acest nivel scade drastic, astfel pacienta este mult mai predispusa la afectiuni  grave, precum infectia persistenta cu HPV ce poate duce chiar la cancer de col uterin. De aceea, imunitatea zonei intime este asigurata prin mentinerea echilibrului la nivelul florei intime, in primul rand cu ajutorul probioticelor.

Ropharma: Ce sfaturi aveti pentru proaspetele mamici care se confrunta cu dezechilibru hormonal in urma sarcinii?

Dr. Silviu Istoc: Dupa nastere, profilul hormonal este unul special. In primul rand, alaptarea exclusiva la san duce la inhibarea ovarelor, astfel ele nu isi reiau secretia hormonala normala decat dupa inceperea diversificarii alimentatiei copilului. Acest aspect poate  induce o stare de disconfort proaspetelor mamici (lubrifiere vaginala redusa, reducerea libido-ului), insa ele trebuie sa realizeze ca beneficiile alaptatului la san depasesc cu mult aceste mici neplaceri. Odata cu incheierea alaptarii, organismul isi va reveni la normal.

Uneori insa, aceasta revenire nu este tocmai usoara.  Prima menstruatie poate fi foarte abundenta, dureroasa, cu cheaguri (ovarele revin "in forta"), iar in unele cazuri acest lucru se poate intampla si la a doua sau chiar a treia menstruatie. Lucrurile insa revin in mod natural la normal. De cele mai multe ori, sarcina vindeca anumite dereglari hormonale.Daca insa,  pacienta acuza un anumit dezechilibru ce persista la trei luni de la revenirea menstruatiei, atunci va trebui sa apeleze la medic pentru investigatii suplimentare.

Ropharma: Care sunt analizele pe care orice femeie insarcinata trebuie sa le realizeze?

Sarcina este un proces natural, firesc, iar organismul ar trebui sa fie perfect adaptat pentru a duce sarcina la bun sfarsit. Uneori insa exista anumite dezechilibre ce pot duce la complicatii nedorite, de la mici neplaceri pana la complicatii grave ce pot pune in pericol chiar viata. Cele mai multe analize se fac in primul trimestru, deoarece aceste dereglari trebuie identificate cat mai rapid si tratate pentru a asigura un bun mers al sarcinii. Pacienta trebuie sa faca analizele uzuale (hemograma, glicemia, probe hepatice, probe renale, probe de coagulare); orice neregula detectata aici va fi investigata suplimentar si tratata. Ulterior trebuie sa cautam eventuale infectii ce pot afecta sarcina ( HIV, sifilis, toxoplasma, rubeola, citomegaovirus, herpes, hepatite, infectii urinare).

Mediul vaginal trebuie sa fie in echilibru perfect, de aceea trebuie efectuat un examen de secretie si o cultura vaginala. Grupa de sange, daca nu este cunoscuta, trebuie sa fie investigata, deoarece pot exista incompatibilitati intre pacienta si sot ce pot afecta fatul. Tiroida trebuie sa functioneze in parametri optimi. Pentru a calcula riscul de sindrom Down si alte cateva sindroame genetice, la sfarsitul trimestrului I se efectueaza anumite analize de sange si o ecografie mai amanuntita, cunoscute sub denumirea de "dublu test". Daca acest dublu test este normal, atunci nu mai este nevoie de triplu test. Riscul de preeclampsie poate fi detectat la inceputul sarcinii prin dozarea anumitor proteine plasmatice, urmand a se introduce un tratament de prevenire in cazul unui rezultat nefast.

Poate parea a fi o lista interminabila de analize, insa fiecare dintre ele si-au dovedit utilitatea de-a lungul timpului. Datorita acestor analize am evoluat de la sarcinile de la inceputul secolului XX ce aveau o rata de 10% complicatii grave, pana la sarcinile actuale cu rata de complicatii sub 1%. Aceasta diferenta este continuu evidentiata mai ales datorita comunitatilor ultraconservatoare (mai ales comunitatea Amish din Statele Unite, care refuza orice fel de analize in timpul sarcinii).

Aceasta lista insa poate ca nu va coincide cu lista de analize la care veti fi supusa in timpul sarcinii, asta deoarece medicul dumneavoastra va fi atent si va va personaliza lista de analize in functie de particularitatile dumneavoastra. Nicio pacienta nu seamana cu alta, iar in medicina, aplicarea oarba a unor protocoale de analize reprezinta una dintre cele mai mari greseli. Pentru a avea o sarcina lipsita de griji va trebui inca de la inceputul sarcinii sa va gasiti un medic ginecolog cu care sa stabiliti o relatie de incredere, care va va evalua in cel mai mic detaliu si care va concepe o lista de analize de sarcina personalizata si care sa va ofere un maxim de siguranta ca bebelusul dumneavoastra se va naste sanatos.


Din cauza modificarilor hormonale complexe care apar pe timpul sarcinii, viitoarele mamici sunt mult mai predispuse la contactarea unor infectii care pot pune in pericol buna dezvoltare a micutului din burtica. Pentru a evita astfel de complicatii, este foarte important ca viitoarea mamica sa acorde o atentie deosebita ingrijirii intime.

Gama de produse Lady Health de la Ropharma, cuprinde produse de ultima generatie, destinate igienei intime a femeilor, cu eficienta clinica demonstrata, fabricate din ingrediente naturale asociate cu filtrat de iaurt probiotic, extract de Aloe Vera si acid hialuronic. Produsele Lady Health au efect antibacterial si de protectie impotriva infectiilor efect hidratant de hranire si regenerare a pielii, reface si mentine echilibrul florei vaginale dupa tratamentul cu antibiotice si alte medicamente si poate fi utilizat in timpul sarcinii, menstruatiei si menopauzei.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/despreimunitate/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667